A pénz „transzcendálása” a TM-mozgalomban – benzinnel gyújtotta fel magát az adományozó

Maharishi és Ingegerd Engfelt - kép: RajaLeaks.org

A mai videó arról szól, hogy a TM-mozgalomban – és később a Világbéke Globális Országában – néhány ember hogyan „TRANSZCENDÁLTA” a vagyonát. Gondoljunk csak az egymillió dolláros tanfolyamokra, vagy a közelmúltban a MahaRádzsa százezer dolláros meditációs tanfolyamaira. Az évek során azok az emberek, akik a pénzük egy vagy nagy részét transzcendálták, tanfolyami résztvevők, mozgalmi adományozók, TM-tanárok, egyetemi oktatók és alkalmazottak voltak. A pénz transzcendálása egy másik módja annak, hogy azt mondjuk, megszabadultak pénzük, vagyonuk egy vagy nagy részétől – írja a RajaLeaks.org.

Az egyik eset különösen hátborzongató és eléggé felkavaró. Az 1980-as évek elején egy svéd hölgy, aki gazdag és elkötelezett volt Maharishi és mozgalma iránt, elkezdett befektetni egy mozgalmi projektbe, amelyet Maharishi személyesen is jól ismert. A TM-mozgalom felsőbb köréhez tartozó hölgy – „108-as” kategóriájú személy – egy kazettaszalag-gyártó üzembe fektetett be. Értelmezésünk szerint a videokazetták (vagy talán a hangkazetták) abban az időben nagyon drágák voltak, és úgy tűnik, hogy a TM-mozgalom néhány zsenije úgy gondolta, hogy jó ötlet lenne egy gyártóüzemet építeni és eladni a termékeket.

A „108” kategóriás hölgyet vonzotta, hogy befektessen ebbe az üzleti vállalkozásba, mai szóhasználattal talán úgy mondhatnánk, hogy startupba. A pénzének egészét vagy java részét – mai értékben kifejezve körülbelül 27 millió dollárt – fektette e mozgalmi (vagy részben mozgalmi) vállalkozásba. Az évek során adományozott is a mozgalomnak. Maharishi szervezete nagyon sokat profitált volna, ha ez a vállalkozás bevált volna.

Conny Larsson, Maharishi
egykori svájci szarvasbőr-hordozója

Sajnos voltak tervezési és gyártási problémák. Maharishi egykori szarvasbőr-hordozója, Conny Larsson, – egy svéd TM-tanár, aki személyesen ismerte a gazdag hölgyet -, azt állította, hogy a kazetták rossz minőségűek voltak, „kattogó” hangot adtak, amikor a belső kerekek körbeforogtak. Úgy tűnik tehát, hogy ez is egy mechanikai tervezési probléma volt. Végül 1985-re az üzleti vállalkozás csődbe ment, és a „108” hölgy nagyon elszegényedett. Annyira szegény volt, hogy másoknál kellett aludnia, mert mindent elvesztett.

Conny Larsson segítségével felhívta Maharishit otthonából, és beszélt vele. Maharishi azonban nem segített neki.

1989-ben Conny kapott egy telefonhívást ettől a hölgytől, aki egy távoli városban volt. Egy telefonfülkéből hívta Connyt. Néhány percig beszéltek, majd Conny robbanást hallott a másik végén, és a telefonvonal megszakadt. Később kiderült, hogy a nő benzint öntött magára, és a Connyval folytatott beszélgetés közben meggyújtotta magát. A telefonfülkében robbanás történt. A hölgy, aki egykor „108-as” volt, s Maharishi mozgalmának legfelsőbb szintjén állt, az egész örökségét egyfajta mozgalmi startupba fektette, nagylelkűen adakozott, majd kétségbeesésből úgy döntött, hogy véget vet az életének. A történetet Bryan Lee „Új Kezdet Fórum” csoportjában egy Zoom-híváson, néhány hónappal ezelőtt maga Conny Larsson mesélte el ezt a szomorú és tragikus történetet.

Ezt a történetet korábban még nem hallottuk. Ez a kétségtelenül igaz történet annyira megrázó volt a RajaLeaks számára, hogy úgy döntöttek, hogy készítenek egy videót, amely az egész eseménnyel kapcsolatos érzéseikről szól. A videót egy mesterséges intelligencia asszisztens olvassa fel, és a történet, amelyhez kapcsolódik, éppen olyan sötét, mint amilyennek hangzik. Kétségtelen, hogy vannak más, ehhez hasonló történetek is, csak üzleti szempontok nélkül. Volt olyan munkatárs, aki öngyilkos lett Vlodropban, és volt olyan volt oktató, aki az iowai télben halt meg egy sátorban, mert nem volt menedéke. Természetesen ott van az Earl és David Kaplan története – az ikertestvérek az évek során 150 millió dollárt adományoztak a TM-mozgalomnak, mielőtt rájöttek az átverésre. Ezt a történetet Earl meséli el a „David Want’s to Fly” című dokumentumfilmben, amelyet egy német filmes készített, akinek elege lett a TMO-GCWP-szekta viselkedéséből.

Az alábbi videó témája a „pénzed transzcendálása”. Szeretném azt mondani, hogy kérem, élvezzék a videót, de ez a videó arra hivatott, hogy felébressze az embereket a szörnyű dolgokra, amik történtek. Ez inkább egy figyelmeztetés a jövő generációi számára, és egyben egy felhívás a cselekvésre, a TM-mozgalom megtisztítására… – zárja sorait a RajaLeaks szerzője, Raja Presston.

Transcending money at #maharishimaheshyogi #transcendentalmeditation Organization

Transcending money to offshore companies, Fucked over donors at Maharishi Mahesh Yogi’s Transcendental Meditation Organization.

Kérjük, iratkozz fel cikkértesítőnkre!