Hogyan változtatja meg a transzcendentális meditáció az agyat?

Az a tény, hogy a TM mérhető hatással van az érzelmi állapotok modulálásában részt vevő agyi struktúrák közötti „párbeszédre”, új távlatokat nyit az agy-elme kapcsolatok megértésében – írja a MedicalNewsToday.

A stressz és a szorongás csökkentése

A vizsgálatra az olaszországi IMT School for Advanced Studies Lucca molekuláris elmével foglalkozó laboratóriumában került sor 34 résztvevő bevonásával. Az önkéntesek közül 19-nek 3 hónapon keresztül napi két 20 perces TM-gyakorlatot kellett végeznie – egy reggeli és egy esti foglalkozást. A fennmaradó 15 résztvevő folytatta a szokásos napi rutinját.

A vizsgálat kezdetén a kutatók pszichometriai kérdőívekkel mérték, hogy az egyes résztvevők mennyire tudják kezelni a stresszes helyzeteket. Minden résztvevőn funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó vizsgálatot (fMRI) is végeztek, hogy felmérjék az agyi aktivitást és az agy különböző területei közötti funkcionális kapcsolódást.

A harmadik hónap végén minden résztvevő újabb fMRI-vizsgálaton esett át, és ismét kitöltötte a kérdőíveket.

Három hónap elteltével azok a résztvevők, akik naponta gyakorolták a TM-et, érzékelték, hogy jelentősen kevesebb stresszt és szorongást éreznek.

„Konkrétan, a TM gyakorlását követően a meditálók csoportja az érzékelt depressziót, szorongást és stresszt tükröző pszichometriai pontszámok csökkenéséről számolt be, szemben a rugalmassággal és a szociális készségekkel”

– írják a szerzők a tanulmányban.

Az fMRI-vizsgálatok eredményei azt is kimutatták, hogy „a szorongásszintek csökkenése a különböző agyi területek közötti összekapcsolhatóságban bekövetkezett specifikus változásokkal függ össze, mint például a prekuneus, a bal oldali parietális lebeny és az insula, amelyek mind fontos szerepet játszanak az érzelmek és a belső állapotok modulációjában” – nyilatkozta az első szerző, Giulia Avvenuti.

How transcendental meditation alters the brain

According to new research, transcendental meditation causes brain connectivity changes, which may lead to reduced stress and anxiety levels.

Kérjük, iratkozz fel cikkértesítőnkre!