A TM csökkenti a stresszt az egészségügyi dolgozóknál

A 80 egészségügyi dolgozóval végzett randomizált klinikai vizsgálat kimutatta, hogy a TM 3 hónapon át tartó gyakorlása 5,6 ponttal csökkentette a pszichológiai distressz pontszámát (elsődleges kimenetel) a Globális Súlyossági Indexen, de ez a csökkenés nem különbözött szignifikánsan a kontrollcsoportban megfigyelt 3,8 pontos csökkenéstől. A TM gyakorlása 5,4 ponttal csökkentette a kiégési pontszámokat (másodlagos kimenetel), ami statisztikailag szignifikáns csökkenést jelentett a szokásos kezeléshez képest – írja a National Library of Medicine című szaklap.

A randomizált klinikai vizsgálatban a TM három hónapon keresztül történő gyakorlása ugyan nem eredményezte az akut pszichológiai distressz elsődleges kimenetelének statisztikailag szignifikáns csökkenését a szokásos kezeléshez képest, de jelentősen javította a kiégés, a szorongás és az álmatlanság másodlagos kimenetelét. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a TM biztonságos és hatékony stratégia lehet a krónikus stressz enyhítésére az egészségügyi dolgozók körében.

Efficacy of Transcendental Meditation to Reduce Stress Among Health Care Workers: A Randomized Clinical Trial

Does the practice of Transcendental Meditation (TM) reduce stress among health care workers (HCWs)?This randomized clinical trial of 80 HCWs showed that TM practice over 3 months reduced psychological distress scores (primary outcome) on the Global Severity …

Kérjük, iratkozz fel cikkértesítőnkre!