Offshore cégek képviselik hivatalosan a TM-mozgalmat

A perképviseletet is ellátó offshore cégek

A TM-mozgalmat több offshore cég, köztük a Maharishi Vedic University Limited és a Maharishi Foundation Limited képviseli – lényegében maga a TM-mozgalom offshore adóparadicsomokból funkcionál. A Maharishi Foundation Limited elnevezésű cégből hat változatot találtunk, ötöt a Jersey Bailiffség brit koronafüggőség szigetén, egyet pedig Liechtensteinben. A TM- és a Maharishi-védjegyeket offshore cégek birtokolják, illetve a különféle tanfolyamok nemzetközi jogdíjai is közvetett módon adóparadicsomokba kerülnek.

A film igaz történeten alapul. 2016-ban nagy port kavart, amikor egy panamai ügyvédi iroda, a Mossack Fonseca azzal bukott le: abban segített ügyfeleinek, hogy minél hatékonyabban eltüntethessék a vagyonukat. A céget vezető két jogász, Jürgen Mossack és Ramón Fonseca offshore ügyleteken keresztül tettek egy csomó milliárdost még gazdagabbá, néhány szerencsétlen senkit pedig szegényebbé. A pénzmosók tevékenységének egyik kárvallottja, egy özvegyasszony azonban (Meryl Streep) nyomozni kezd Mossack (Gary Oldman) és Fonseca (Antonio Banderas) után – írja a port.hu filmajánlójában.

Természetesen nem azt állítjuk, hogy pénzmosást, adócsalást végeznek a TM-szervezetek, azonban az offshore cégek alkalmasak adóelkerülésre, cégadatok (cégtulajdonosok, részvényesek) és a pénzügyi jelentések eltitkolására – ez pedig azt jelenti, hogy ezek a cégek árnyékban működnek. Számos ország és maga a bankszektor leértékeli az olyan szervezeteket, akik kapcsolatban állnak offshore cégekkel. Ez a fajta működés a társadalom széles rétegében megvetett s bár önmagában az offshore cégek legálisak, a közvélemény adócsalással párosítja ezeket. Aggályosnak, erkölcstelennek tartjuk azt, hogy egy spirituális szervezet offshore cégekkel áll kapcsolatban.

A Maharishi Vedic University Limited offshore céget 2012. március 5-én alapították Máltában. A cég részvényesei a Maharishi Vedic University Holding Limited máltai offshore cég, és a hollandiai székhelyű Stichting Maharishi Vedic University.

A Maharishi Vedic University Limited igazgatói, bírósági és jogi képviselői a TM-mozgalomból ismert személyek: Neil Laughlin Paterson, Harris Edward Kaplan, Barbara Beate Dreier, Jose Luis Alvarez Roset, Maureen Mcmillan Wynne valamint Graham Anthony de Freitas, Leanne Somerset de Freitas, Ole Osiier Markmann. Igazgatója, bírósági és jogi képviselője továbbá az offshore cégügyeket intéző Iuris Management Limited.

Offshore-cégháló - kép: offshoreleaks.icij.org

MAHARISHI VEDIC UNIVERSITY LIMITED

Paradise Papers – Malta corporate registry Entity: MAHARISHI VEDIC UNIVERSITY LIMITED

Védjegyek

A Maharishi Vedic University Limited offshore cég a „Transcendental Meditation” védjegyből összesen 35 darabot foglalt le a következő országok védjegyhivataliban: Afrika, Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO), Benelux Államok, Észak-Macedónia, Szerbia, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Svájc, Németország, Spanyolország, Svédország, Új-Zéland, Dánia, Nagy-Britannia, India, Kanada, Malajzia, Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO).

A Maharishi Foundation Limited offshore-céget Maharishi Mahesh Yogi halálát megelőzően, 2006. szeptember 22-én alapították Jerseyben.

No Title

No Description

Védjegyek

A Maharishi Foundation Limited a „Transcendental Meditation” ábrás, egyedi védjegyet foglalta le az UKIPO UK védjegy-hivatalnál, ugyanakkor Indiában is ők jegyezték be a „Transcendental Meditation” összetett védjegyet a CGDPTM nevű indiai védjegy-hivatal nyilvántartása szerint. Ez a cég jegyezte be Portugál INPIPT védjegy-hivatalnál a „MEDITAÇĂO TRANSCENDENTAL” nevű összetett-egyedi védjegyet is. Chilében az INAPI védjegy-hivatalnál jegyzik a „MEDITACION TRASCENDENTAL” szó, egyedi védjegyet, míg Spanyolországban az OEPM védjegy-hivatalnál a „MEDITACION TRASCENDENTAL” az összetett-egyedi besorolású védjegyet birtokolják. Portfóliójuk közé tartozik a „TRANSZENDENTALE MEDITATION” nevű összetett, egyedi védjegy birtoklása is a svájci IGE-IPI nevet viselő védjegy-hivatalnál. Újfent övéké a „TRANSZENDENTALE MEDITATION” nevű összetett, egyedi védjegy is, melyet a német DPMA védjegy-hivatalnál jegyeztek be.

Az USPTO nevű amerikai védjegy-hivatal információi szerint a második Maharishi Foundation Limited nevet viselő cég a Hilary House19 Hilary Street, St. Helier címre van bejegyezve. A Hilary Street-i cég az USA-ban a „Transcendental Meditation” nevű egyedi, szó védjegyet foglalta le.

A harmadik Maharishi Foundation Limited nevű cég a Nautilus House, La Cour des Casernes St. Helier JE1 3NH címre van bejegyezve, és a „Transcendental Meditation” szó, egyedi védjegyet birtokolják, illetve a „Transcendental Meditation” ábrás, egyedi védjegyet is ők jegyzik.

A felsorolásnak nincs vége, íme a negyedik Maharishi Foundation Limited nevet viselő cég, akik a Austrasse 15 9495 Triesen, Liechtenstein címet adták meg az AVW-LLV nevű liechtensteini védjegy-hivatalnak, ők a „MAHARISHI’S TRANSCENDENTAL MEDITATION” nevű szó-védjegyet foglalták le.

Íme a Maharishi Foundation Limited ötödik változata, ha még nem lenne unalmas a felsorolás, mely offshore-cég a 22-24 Seale Street, St. Helier címet adta meg a EUIPO EU védjegy-hivatalnak. A Seale Street-i cég a „Transcendental Meditation” védjegyből kettőt foglalt le, egy szó-egyedit, és egy ábrás-egyedit.

A védikus matematika iránt rajongók örvendezhetnek, következzék Maharishi Foundation Limited nevű cég hatodik változata, akik Nautilus House, La Cour des Casernes St. Helier JE1 3NH címet közölték az UKIPO UK védjegy-hivatallal, és a „MAHARISHI’S TRANSCENDENTAL MEDITATION” egyedi-szó védjegyet foglalták le.

A Maharishi Foundation Limited jegyzi továbbá az OpenCorporates adatbázisa szerint az Amerikai Egyesült Államokban a „MAHARISHI VEDIC SCIENCE”, a „VEDAROMA” a „MOTHER DIVINE PROGRAM”, a „VEDIC AROMA” és a „RAJ RAJESHWARI” védjegyeket, lásd alant:

No Title

No Description

Maharishi Vedic University Limited és a Maharishi Foundation Limited offshore cégek védték le továbbá a Maharishi által 1974 és 1976 közt alkotott Kreatív Intelligencia Tudománya irodalmi művet, valamint a Transzcendentális Mediáció Tanárképző Tanfolyam tanári kézikönyv 1-2-3. kötetét.

Kérjük, iratkozz fel cikkértesítőnkre!