Guru Dév figyelmeztetett a királyi gurukkal (rádzs goru) kapcsolatban: „Nem fogadok el pénzügyi vagy egyéb szolgáltatásokat semmilyen tanítványtól”

Szvámi Brahmánanda Szaraszvati, a Dzsjótirmath-i Sankarácsárja (1941-1953), Maharishi tanítómestere intelmei a pénz elfogadó gurukról. Az alábbiakban a RajaLeaks.org könyvajánlóját szemlézzük.

Ez az első része annak a könyvnek az ismertetőjéből, amelynek címe „Az áldott Sankarácsárjá Szvámi Brahmánanda Szaraszvati édes tanításai”, szerzője LB Shiver. Szvámi Brahmánanda Szaraszvati sokak számára Maharishi szellemi mestereként, Guru Dévként ismert. Guru Dévnek végzünk púdzsát (szertartást), amikor a transzcendentális meditáció kereskedelmi név alatt tanítunk meditációt, vagy amikor ugyanazt a meditációt más név alatt tanítjuk. Akárhogyan is, a szélesebb TM-mozgalom vagy a Világbéke Globális Országa tanárai Guru Dévet a hagyomány szerint Maharishi fölé helyezik. Maharishi sokszor beszélt szellemi mesteréről, azonban ez a könyv mélyebb megértést nyújt Guru Dév filozófiájáról.

A könyv egy sor rövid előadást tartalmaz, amelyeket Guru Dév adott, miután kinevezték a Dzsjótirmath-i Sankarácsárjává, az észak-indiai Sankara-hagyomány legelőkelőbb oktatási helyének vezetőjévé. Az előadásokat később egy kézikönyvben írták le, amelyet Indiában publikáltak, majd az 1990-es években LB Shiver találta meg. LB Shiver együttműködött Cynthia Ann Humes professzorral a Claremont McKenna College-ból, aki lefordította a szöveget LB Shiver számára.

LB Shiver író volt, aki a Maharishi Nemzetközi Egyetemen tanult Fairfieldben, Iowában. Jól ismert volt a közösségben, és rendszeresen publikált helyi újságokban. Elkötelezett volt abban, hogy minél több tudást gyűjtsön a szent hagyományról, és ez a könyv az utolsó művét képviseli, amelyet a halála után adtak ki. Külön köszönet a Fairfield–Iowa-i Doug Hamiltonnak, aki segített a könyv kiadásának megszervezésében.

A könyv 108 rövid előadásra van felosztva, amelyek közül sok elfér egy-két oldalon. Guru Dév ismert volt a belőle sugárzó csendről, és előadásai rövidek és lényegre törőek voltak. Öröm olvasni a könyvet, és úgy vélem, hogy ez a könyv nagy lépést jelent a meditáció tudásának és a hagyomány etikai alapjainak megértésében.

Az etika különösen fontos annak fényében, ami az évek során a TM-mozgalomban történt, és különösen amióta a koronázott királyok átvették az irányítást a Világbéke Globális Országa formájában. A meditáció tanítóinak világosabb megértéssel kell rendelkezniük Guru Dév bizonyos kérdésekről alkotott elképzeléseiről, amelyeket a sasztrákból, India szent szövegeiből, valamint a mesterek hagyományából tanult.

Szeretném összefoglalni a 77. számú előadást a könyvből. Az előadás címe: „Ki a guru?”, és körülbelül három és fél oldalas. Ezt az összefoglalót nem szabad szó szerint elfogadni, hanem az olvasót arra bátorítom, hogy vásárolja meg ezt a fontos könyvet, olvassa el az egész szöveget, és szerezzen teljes megértést ebből a jelentős kiadványból.

Az első rész arról szól, hogy kinek kellene megközelítenie a gurut, és milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie a gurunak, és azzal végződik, hogy „ne üres kézzel közelítsen a guruhoz. Vigyen magával néhány gyümölcsöt és virágot.” Ezt ismerjük a púdzsa-szertartásunkból, amely során az avatott néhány gyümölcsöt és virágot hoz, amelyeket szimbolikusan Guru Dév lábai elé helyeznek.

Swami Brahmananda Saraswati warned about raj gorus

Uploaded by Shankara_guru on 2023-09-01.

Forrás: youtube.com/@shankara_guru

„A guru olyan, mint egy hajó, amely átkel a létezés óceánján. Nagyon ritka, hogy egy igazi gurut (szatguru) találjunk szamszárában, mégis minden könnyen elérhető itt is. A védák és a sasztrák tele vannak mantrákkal, nincs hiány mantrákból. Azonban a könyvekben található mantrák olyanok, mint egy halom golyó. Lehet, hogy több százféle golyó van egy halomban, és lehet, hogy van egy fegyverünk is, de ezek haszontalanok lesznek, hacsak valaki nem tudja megmondani, melyik kalibert használjuk a halomból.

Sehol a szentírásokban nem találjuk azt a tanítást, hogy a guruknak kellene menniük a tanítványaikhoz. Sehol nem találjuk azt a tanítást, hogy a tanítványoknak autót kellene küldeniük a gurujukért. A tanítványoknak kellene menniük a gurujukhoz, ez tiszteletre méltó. Azonban mivel a guruk elkezdtek függni tanítványaiktól a megélhetésük érdekében, a guruság tisztelete beszennyeződött. Ki a rádzs guru (a királyi guru)? Ők a rádzs goruk. A goru egy állat. Az ilyen guru, mint egy király, sok vagyonnal rendelkezik, elkezd autókban utazni, és mi több, élvezi az összes mennyei kényelmet, így most elhagyja saját erőfeszítéseit (puruṣārtha). Nem gondol többé a tanítványai jólétére, és nem törődik vele, ha azok a pokol felé tartanak.

Ha a guru nem képes a tanítványának önismeretet (átmadzsnyána) adni, vagy ha nem tudja megmutatni neki Bhagavánt, de továbbra is pénzt vesz el tőle, akkor biztosan egy szörnyű pokolba kerül. Én elfogadok valakit tanítványomként, majd keményen dolgozom azon, hogy segítsek neki megszerezni az önismeretet vagy látni Bhagavánt. Ha a tanítvány képtelen erre saját alkalmatlansága miatt, akkor csakis akkor menekülök meg attól, hogy a pokolra kerüljek. Ezt tudva, nem fogadok el pénzügyi vagy egyéb szolgáltatásokat semmilyen tanítványtól”.


Ez magyarázatot adhat arra, hogy miért nem engedett be pénzt Guru Dév az áshramjába. Állítólag volt egy tábla az áshramjában, amin ez állt:

Guru Dév egy óvatos ember volt, aki értette a pénz elfogadásának karmikus következményeit, ellentétben a TM-szervezet vezetőivel, akik most egy királyi lepel alatt – egy RÁDZS-LEPEL alatt –, egy VIRTUÁLIS ORSZÁG LEPLE alatt működnek, és 15 év alatt több száz millió dollárt fogadtak el adományok és díjak formájában. Természetesen ebben a tekintetben Maharishi nyomdokait követik, és ezt a kérdést a jövőben részletesen ki kell majd vizsgálnunk.

A 77. számú beszéd többi része is nagyon fontos, de az olvasókra bízzuk, hogy megvásárolják ezt a jelentős könyvet és maguk olvassák végig. Különösen ajánljuk ezt a könyvet a KIRÁLYI ÁLLATOKNAK, akik koronát viselnek, ha vannak ilyenek.

Ezek a gondolatok a mesterek szent hagyományából származó Guru Devtől egy pandora-szelencét nyitnak meg. Kérdések merülnek fel a pénzügyi etikával és még a közvetlenül a guru, Maharishi Mahesh Yogi erkölcsi magatartásával kapcsolatban is, aki titokban nők társaságát élvezte. Továbbá kérdések merülnek fel Indiában élő gazdag rokonai kapcsán [Maharishi rokonai is igazgatók a Maharishi Vedic University Holding Limited nevű máltai offshore cégben – szerk]. Mi van az egész Világbéke Globális Országának királyságával? Ott találunk olyan királyi rádzsaszokat, akik átvették a régi TM-mozgalmat, és sok jó TM-tanárt kizártak.

Lehetséges, hogy ezek a királyok egyfajta „rádzs goruk”, akikről Guru Dév mindenkit figyelmeztetett? Mi a helyzet Tony Naderrel? Mi a helyzet azzal a 100 000 dolláros tanfolyamdíjjal egy bizonyos elit kurzusért? Mi a helyzet az óriási pénzügyi adományokkal, amelyek az elmúlt 15 év során több mint 300 millió dollárt tettek ki, és amelyek nem átláthatók? Ez a szám csak az Egyesült Államokban adott adományokat jelenti. Mi a helyzet a világméretű átláthatósággal? Mi a helyzet az offshore adóparadicsomban alapított cégekkel, amelyekben a rádzsák részt vesznek? A Világbéke Globális Országa tele van annyi pénzügyi rejtéllyel, hogy az ember el sem hiszi. Ez egy igazi RÁDZS GORU. Feltételezem, hogy nem olvasták Guru Dév előadásait. Feltételezem, hogy nem olvastak semmilyen vallási irodalomban található etikai vagy erkölcsi könyvet. Lehet, hogy tévedek. Szeretné valamelyik rádzs guru kommentálni ezt a cikket? Érdekelne a meditáció királyi vezetőinek véleménye és egy eltérő nézőpont meghallgatása.

Térjünk vissza Guru Dév tanításaihoz, és értsük meg őket mélyebben.

Több cikk is lesz ezen könyv alapján.

Guru Dév beszédei mindannyiunk számára fontosak, hogy megértsük hagyományunkat, hogy megértsük hagyományunk etikáját. Ezt a könyvet kötelező olvasmányként kellene ajánlani minden TM-tanár számára, hogy megértsék a kockázatokat, amelyekkel szembesülhetnek, ha pénzt fogadnak el tanítványaiktól, vagy ha tanítványaik vagyonából élnek. Ez az idézet egy figyelmeztetés minden új meditációs szervezet számára is, amely folytatni kívánja a szent hagyományt.

Ez a csodálatos könyv LB Shivertől kötelező olvasmány mindazoknak, akik érdeklődnek Guru Dév tanításai és a Sankara spirituális mesterek hagyománya iránt.

A könyv elérhető az Amazonon és más online könyvesboltokban.

The Sweet Teachings of the Blessed Sankaracarya Swami Brahmananda Saraswati

In the late 1990’s, LB Shriver traveled to India as a journalist-seeker to find answers to questions he had about Swami Brahmananda Saraswati. All proceeds from this book will go to Sacred Sun Ministries.

Kérjük, iratkozz fel cikkértesítőnkre!