Offshore cégek vs. civil szervezetek átláthatósága – miért probléma, ha a TM-mozgalom mögött offshore cégek állnak?

Az offshore cégek használata egy olyan non-profit, közhasznú célokat szolgáló szervezet esetében mint a TM-mozgalom, számos aggályt vet fel, beleértve az átláthatóság hiányát, az adóelkerülést, az etikai és hitelességi problémákat, a közösségi bizalom elvesztését, a közhasznú státusz veszélyeztetését, valamint az erkölcsi összeférhetetlenséget. Ezek az aggályok súlyosan alááshatják a szervezet közhasznú céljait és a közösségi támogatást, amelyek létfontosságúak a non-profit szervezetek működése és hatékonysága szempontjából. Cikkünkben igyekszünk rámutatni arra, hogy miért árt a transzcendentális meditáció hitelességének, miért sodorhatja veszélybe a hazai hivatalos képviseletet, a közhasznú Maharishi Védikus Tudománya Alapítványt az, hogy röviddel Maharishi halálát követően offshore cégekre cseréltek le a Világbéke Globális Országának koronás királyai az évtizedekig non-profit formában működő különféle TM-szervezeteket, köztük a Maharishi Nemzetközi Meditációs Társaságot, a MIMS-t, és ezekkel a különféle adóparadicsomokban működő magáncégekkel hozható összefüggésbe az egyebekben hasznos tevékenységet végző – beszámolóit weboldalán nem publikáló – hazai alapítvány.

1. Átláthatóság és elszámoltathatóság hiánya

Az offshore cégek egyik fő problémája, hogy nehéz nyomon követni a pénzmozgásokat és a tulajdonosi struktúrákat. Ez különösen problematikus egy non-profit, közhasznú célokat szolgáló szervezet esetében, mert a közönség és a támogatóik elvárják, hogy ezek a szervezetek átláthatóan működjenek, és a bevételeiket közvetlenül a missziójukra fordítsák. Az offshore cégek viszont gyakran rejtekhelyül szolgálnak a pénzügyi tranzakciók és tulajdonosi viszonyok elrejtésére, ami megingathatja a közbizalmat.

2. Adóelkerülés és közösségi hozzájárulás

Az offshore cégek használata gyakran az adóelkerülés céljából történik. Ez ellentétes egy non-profit szervezet alapvető küldetésével, amely általában közösségi hasznosságot és társadalmi jólétet céloz meg. Egy spirituális szervezetnek, amely azt állítja, hogy a közösség és az emberiség javára törekszik, nem szabadna elkerülnie a közösségi hozzájárulásokat, beleértve az adókat is, amelyekből közszolgáltatásokat finanszíroznak.

3. Etikai és hitelességi kérdések

A spirituális és közhasznú szervezetek esetében kiemelten fontos az etikai viselkedés és a hitelesség. A különféle sajtóhírek szerint offshore cégek gyakran kapcsolatban állhatnak pénzmosással, korrupcióval és egyéb illegális tevékenységekkel, ami rontja a szervezet hírnevét. Egy olyan szervezet, amely a transzcendentális meditáció és a spirituális fejlődés előmozdítását célozza, hiteltelenné válhat, ha olyan pénzügyi struktúrákat alkalmaz, amelyek összeférhetetlenek a nyílt és etikus működéssel.

4. Közösségi bizalom és támogatás elvesztése

A közösségi támogatás és bizalom elengedhetetlen a non-profit szervezetek számára. Az offshore cégek használata alááshatja ezt a bizalmat, mivel a támogatóik azt várják el, hogy a szervezetük pénzügyei átláthatók és közösségi szempontból hasznosak legyenek. A támogatókat elidegenítheti az a tudat, hogy a szervezetük pénzügyi ügyleteit rejtélyes offshore struktúrákba helyezi, amelyek lehetővé teszik a pénzmozgások ellenőrzésének elkerülését.

5. Közhasznú státusz veszélyeztetése

Egy non-profit szervezet, amely offshore cégeket használ pénzügyeinek kezelésére, illetve ilyen cégekkel áll szerződéses viszonyban, veszélyeztetheti a közhasznú státuszát. A közhasznú szervezeteknek szigorú pénzügyi átláthatósági és beszámolási kötelezettségeik vannak, amelyeket az offshore struktúrák megnehezítenek vagy lehetetlenné tesznek. Ez nemcsak a szervezet közhasznú minősítését veszélyezteti, hanem jogi és pénzügyi következményekkel is járhat.

6. Morális konzisztencia és szervezeti értékek

A transzcendentális meditáció nemzetközi szervezetének, amely a spirituális fejlődést és a belső békét helyezi előtérbe, morálisan konzisztensnek kell lennie a hirdetett értékeivel. Az offshore cégek használata, amely gyakran a gazdasági előnyök megszerzésére és az etikai normák megkerülésére irányul, ellentmond ezeknek az értékeknek, és csökkentheti a szervezet hitelességét és erkölcsi tekintélyét.

7. Kormányzati és önkormányzati támogatások hiánya, együttműködések veszélye

A bármilyen offshore-kapcsolatokkal rendelkező civil szervezetekkel történő együttműködés negatív hatással lehet a kormányzati és önkormányzati szervek hírnevére. Az ilyen hátterű civil szervezetekkel történő kapcsolatfelvétel és együttműködés növeli a kormányzati és önkormányzati szervek nemzetközi politikai kockázatait is, különösen, ha ezek a cégek olyan tevékenységeket folytatnak, amelyek ellentétesek a nemzetközi pénzügyi szabályokkal és normákkal.

A média gyakran negatív fényben tünteti fel az offshore cégeket, különösen a nagy pénzügyi botrányok és kiszivárogtatások (pl. Panama Papers, Paradise Papers) kapcsán, amelyek feltárják a gazdag egyének és vállalatok adóelkerülési és pénzmosási gyakorlatát. Az offshore cégekről alkotott közvélemény általában negatív, és számos okból kifolyólag kritikával tekint ezekre a vállalkozásokra. A közvélemény etikátlannak és igazságtalannak tartja az offshore cégeket, mivel a gazdag egyének és cégek gyakran kerülnek így ki a közteherviselésből, miközben a társadalom többi része aránytalanul nagyobb adóterheket visel. Az alábbiakban a magyar sajtót szemlézzük – nem találtunk egyetlen olyan cikket sem, ami pozitív fényben tünteti fel az offshore cégeket.

„Az egykori líbiai diktátor, Moammer Kadhafi közbeszerzésekért felelős embere milliókat lopott saját kormányától, majd Cipruson bejegyzett offshore cégek és bankszámlák segítségével mosta tisztára a pénzt külföldön – derült ki Ciprusról nemrégiben kiszivárgott dokumentumokból” – írja az Átlátszó. A transzcendentális meditáció szervezet nemzetközi vezetőjének, Dr. Tony Nadernek Cipruson is van offshore cége.

Cipruson keresztül lopta el a közpénzt a líbiai közbeszerzési hivatal egykori vezetője | atlatszo.hu

Az egykori líbiai diktátor, Moammer Kadhafi közbeszerzésekért felelős embere milliókat lopott saját kormányától, majd Cipruson bejegyzett offshore cégek és bank

A leggazdagabb vállalatok után a legvagyonosabb magánszemélyek adókijátszási gyakorlataira is lesújtana az EU. Az Európai Parlament már aktívan dolgozik egy javaslaton, hogy az unión kívüli országokba folyatott vagyonokat, és az államszövetségen belüli adóparadicsomokba küldött utalásokra is súlyosabb adókat vetnek ki” – írja a portfolio.hu.

Feni a kést az EU a leggazdagabbakra, elszámoltatnák az offshore-lovagokat

A leggazdagabb vállalatok után a legvagyonosabb magánszemélyek adókijátszási gyakorlataira is lesújtana az EU. Az Európai Parlament már aktívan dolgozik egy javaslaton, hogy az unión kívüli országokba folyatott vagyonokat, és az államszövetségen belüli adóparadicsomokba küldött utalásokra is súlyosabb adókat vetnek ki.

„Az évtized legnagyobb offshore adatszivárgásának elemzését tette közzé egy oknyomozó újságírókból álló nemzetközi csoport, melyből fény derül 35 állam- és kormányfő, illetve több mint 300 befolyásos politikus külföldön tárolt, többnyire rejtett vagyonára is” – írja a portfolio.hu.

Gigantikus offshore-botrány robbant ki – Számos ország vezetője nyakig benne van

Az évtized legnagyobb offshore adatszivárgásának elemzését tette közzé egy oknyomozó újságírókból álló nemzetközi csoport, melyből fény derül 35 állam- és kormányfő, illetve több mint 300 befolyásos politikus külföldön tárolt, többnyire rejtett vagyonára is. Az ügyben érintett többek közt Vlagyimir Putyin orosz elnök, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Andrej Babis cseh miniszterelnök és Tony Blair volt brit miniszterelnök is.

„A Süddeutsche Zeitung német lapnak több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat ad el az ügyfelei számára a világ számos részén” – írja a hirado.hu.

Így reagáltak a pártok az offshore-botrányra

A Süddeutsche Zeitung német lapnak több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat ad el az ügyfelei számára a világ számos részén.

„Világraszóló botrányt kavart az a több millió offshore cég, melyek aktái a német Südddeutsche Zeitung nevű újság kezébe kerültek. A nevek egyébént a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából szivárogtak ki” – írja a blikk.hu.

Offshore-botrány! Több száz magyar cég ügyeskedik ma Panamában

Magyarország – Világraszóló botrányt kavart az a több millió offshore cég, melyek aktái a német Südddeutsche Zeitung nevű újság kezébe kerültek. A nevek egyébént a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából szivárogtak ki.

Az első, Magyarországon megjelent olyan összefoglaló mű, amely nem az offshore-céges megoldások vélt előnyeit, hanem épp ellenkezőleg, azok valós veszélyeit, sőt teljes illegalitását mutatja be a jogszabályokkal és a vonatkozó bírósági ítéletekkel együtt. A könyv egyetemi oktatók és multinacionális cégeknél gyakorlatot szerző szakemberek együttműködése révén jött létre, akiknek munkája az első olyan Magyarországon megjelent komplex írás, amely az offshore-céges megoldásoknak nem a vélt előnyeit, hanem – épp ellenkezőleg – használatuk valós veszélyeit, sőt az ilyen cégek használatának teljes illegalitását mutatja be” – írja a libri.hu.

Az offshore halála (Brother Layman)

Az első, Magyarországon megjelent olyan összefoglaló mű, amely nem az offshore-céges megoldások vélt előnyeit, hanem épp ellenkezőleg, azok valós veszélyeit, sőt teljes illegalitását mutatja be a jogszabályokkal és a vonatkozó bírósági ítéletekkel együtt.A könyv egyetemi oktatók és multinacionális cégeknél gyakorlatot szerző szakemberek együttműködése révén jött létre, akiknek munkája az első olyan Magyarországon megjelent komplex írás, amely az offshore-céges megoldásoknak nem a vélt előnyeit, hanem – épp ellenkezőleg – használatuk valós veszélyeit, sőt az ilyen cégek használatának teljes illegalitását mutatja be.

Ha azt gondoljuk, hogy Maharishi idejében nem voltak a nevét viselő offshore cégek, tévedünk. Az egyik ilyen cég az 1987-ben alapított MAHARISHI AYURVEDA (B’DOS) INC.

Offshore Leaks Database

Paradise Papers – Barbados corporate registry Entity: MAHARISHI AYURVEDA (B’DOS) INC.

A másik, ciprusi offshore cég az 1989-ben alapított MAHARISHI SHIPPING (CYPRUS) LIMITED, melynek igazgatója Deepak Chopra és Hari Sharma volt:

MAHARISHI SHIPPING (CYPRUS) LIMITED

Order i-Cyprus report and get complete information about the company MAHARISHI SHIPPING (CYPRUS) LIMITED

A 2008. július 11-én alapított Maharishi Organic Agriculture Cyprus Limited offshore cég esetében strómanok az igazgatók, ugyanis az egyik igazgató, Christina Sarri számos más ciprusi offshore cég igazgatója.

MAHARISHI ORGANIC AGRICULTURE CYPRUS LIMITED

Directors & Secretaries ΕΙΡΗΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (EIRINI GEORGIOU) , Director Active Address: ░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░ Country: ░░░░░░░░ Date of Appointment: ░░░░.░░.░░ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΡΡΗ (CHRISTINA SARRI) , Secretary Active Address: ░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░ Country: ░░░░░░░░ Date of Appointment: ░░░░.░░.░░ Addresses Vyronos, 36, NICOSIA TOWER CENTER, Floor 8, Flat/Office 801 1506, Lefkosia, Cyprus Active from ░░░░.░░.░░ The information provided above may be outdated.

Részlet a máltai offshore cég, Maharishi Vedic University Holding Limited 2019. július 4-ei beszámolójából. A dokumentumot Dr. Peter Fenech jegyzi, ő az IURIS Advocates ügyvédi iroda társalapítója, a Paradise Papers adatai szerint tucatnyi offshore céghez kapcsolódik.

A máltai offshore cégnek két alapítványi részvényese van:

  • A vlodropi MAHARISHI GLOBAL COUNTRY OF WORLD PEACE STICHTING – vagyis a Maharishi Világbéke Országa Alapítvány,
  • és az újfent hollandiai STICHTING MAHARISHI VEDIC UNIVERSITY – avagy a Maharishi Védikus Egyetem Alapítvány.

A neo-hindu koronás királyok, a rádzsák bonyolult offshore-céghálózatot hoztak létre, ugyanis a fent említett két hollandiai alapítvány részvényesei a Maharishi Védikus Egyetem Alapítvány esetében a máltai Maharishi Vedic University Course Development Ltd., a Maharishi Vedic University Limited és a Maharishi Vedic University Limited offshore cégek. E cikkünkben csak az egyik, és csak a máltai offshore cégbe pillantunk bele, a Világbéke Globális Országa királyainak vannak offshore cégei a Jersey-szigeteken és Cipruson is.

Forrás: offshoreleaks.icij.org

A hollandiai Maharishi Világbéke Országa Alapítvány részvényese a Maharishi Vedic University Limited:

Forrás: offshoreleaks.icij.org

A 2011-ben úgy gondolta a Világbéke Globális Országának maharádzsája, Dr. Tony Nader, hogy megalapítja a Maharishi Press Limited nevű – időközben megszüntetett – offshore céget:

MAHARISHI PRESS LIMITED

No Description

Maharádzs Adhirám Rádzsarám vélhetően privát célokra használt, 2022. március 30-án alapított – jelenleg is aktív – offshore cége a T.H QUATRESTO LTD. nevet viseli:

T.H QUATRESTO LTD

Directors & Secretaries ANTOINE NADER , Director Active Address: ░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░ Country: ░░░░░░░░ Date of Appointment: ░░░░.░░.░░ HICHAM RIZK , Director Active Address: ░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░ Country: ░░░░░░░░ Date of Appointment: ░░░░.░░.░░ STEPHAN KHALIL , Secretary Active Address: ░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░ Country: ░░░░░░░░ Date of Appointment: ░░░░.░░.░░ Addresses Manoli Andronikou, 10, STYLIANOU COURT, Flat/Office 302 6041, Larnaka, Cyprus Active from ░░░░.░░.░░ The information provided above may be outdated.

Kérjük, iratkozz fel cikkértesítőnkre!