Offshore cégek jegyeztek be hazánkban a transzcendentális meditációval kapcsolatos védjegyek egy részét

A Jersey-szigeteken bejegyzett Maharishi Foundation Limited 2020. március 3. napjától használja a „TRANSZCENDENTÁLIS MEDITÁCIÓ” színes-ábrás (Maharishi képmását tartalmazó) védjegyet, a máltai adóparadicsomban bejegyzett Maharishi Vedic University Limited a „TRANSZCENDENTÁLIS MEDITÁCIÓ” szóösszetételt 2019. január 7. napjától jogosult használni – derül ki a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala nyilvántartásából. Ebből is látszik, hogy hazánkban is jelen vannak ezek az átláthatatlan, offshore-hátterű, nonprofit arcot mutató, de cégként működő profit-orientált spirituális szervezetek.

A film igaz történeten alapul. 2016-ban nagy port kavart, amikor egy panamai ügyvédi iroda, a Mossack Fonseca azzal bukott le: abban segített ügyfeleinek, hogy minél hatékonyabban eltüntethessék a vagyonukat. A céget vezető két jogász, Jürgen Mossack és Ramón Fonseca offshore ügyleteken keresztül tettek egy csomó milliárdost még gazdagabbá, néhány szerencsétlen senkit pedig szegényebbé. A pénzmosók tevékenységének egyik kárvallottja, egy özvegyasszony azonban (Meryl Streep) nyomozni kezd Mossack (Gary Oldman) és Fonseca (Antonio Banderas) után – írja a port.hu filmajánlójában.

Természetesen nem azt állítjuk, hogy pénzmosást, adócsalást végeznek a TM-szervezetek, azonban az offshore cégek alkalmasak adóelkerülésre, cégadatok (cégtulajdonosok, részvényesek) és a pénzügyi jelentések eltitkolására – ez pedig azt jelenti, hogy ezek a cégek árnyékban működnek. Számos ország és maga a bankszektor leértékeli az olyan szervezeteket, akik kapcsolatban állnak offshore cégekkel. Ez a fajta működés a társadalom széles rétegében megvetett s bár önmagában az offshore cégek legálisak, a közvélemény adócsalással párosítja ezeket. Aggályosnak, erkölcstelennek tartjuk azt, hogy egy spirituális szervezet offshore cégekkel áll kapcsolatban.

No Title

No Description

MAHARISHI VEDIC UNIVERSITY LIMITED

Paradise Papers – Malta corporate registry Entity: MAHARISHI VEDIC UNIVERSITY LIMITED

Kérjük, iratkozz fel cikkértesítőnkre!